Vervangen rookgasafvoer van een cv ketel.
Een rookgasafvoer van een cv ketel gaat veilig 15 jaar mee, het is dan ook van belang als de cv ketel vervangen wordt dat de rookgasafvoer inclusief dakdoorvoer vervangen wordt. de gemiddelde leeftijd van een cv-ketel is tevens 15 jaar, maar mocht uw ketel het nu langer volhouden hoeft u niet gelijk de rookgasafvoer te vernieuwen, let er wel op dat als de cv ketel en/of ouder wordt dan 20 jaar het noodzakelijk is de rookgasafvoer te vervangen. 20 jaar is de maximale levensduur van een rookgasafvoer kanaal!
Ons werkgebied :
- Blaricum, Huizen, Naarden, Bussum, Laren en Eemnes van 1 woning tot groot project.
- Binnen het blauwe kader enkel projecten vanaf 10 woningen of appartementen.
- Buiten het blauwe kader zijn wij helaas niet werkzaam, en kunnen u niet verwijzen naar een collega
Over de levensduur en veiligheid van rookgasafvoeren van cv ketels is bij de meeste consumenten weinig bekend. Wij zullen u daarom hieronder meer informatie geven over de diverse belangrijke veiligheidseisen.
Een VR ketel:
Een VR ketel of staande cv ketel is in bijna alle gevallen aangesloten op een gemetselde schoorsteen.
De schoorsteen kan gevoerd zijn met een aluminium/rvs vaste buis of flexibele buis maar kan ook enkel uit een bakstenen kanaal bestaan. De nieuwe generatie VR ketels mogen niet meer op een gemetselde bakstenen kanaal aangesloten worden zonder deze te voorzien van een voering, zoals een rvs flexibele buis (incl. condensafvoerstuk). Door nieuwe milieu-eisen zijn de nieuwe generatie VR ketels in temperatuur begrensd wat voor veel problemen zorgt in bestaande situaties. Doordat de temperatuur van de rookgassen minder heet zijn gaan de rookgassen eerder condenseren. Een gemetseld kanaal is niet gas- en vochtdicht; er zullen vochtproblemen en ketelstoringen ontstaan, omdat de gassen niet goed weg kunnen (minder heet zijn en minder goed stijgen). Omdat VR ketels niet of nauwelijks meer toegepast worden gaan we niet al te diep in op het VR verhaal. In de meeste situaties wordt het kanaal omgebouwd naar een kanaal wat geschikt is voor een HR ketel. Een HR ketel mag NOOIT aangesloten worden op een kanaal van een VR ketel zonder deze aan te passen !
Een HR ketel:
Een HR ketel is altijd aangesloten op een dikwandige aluminium pijp, rvs pijp of speciale kunststof pijp die voor rookgassen geschikt zijn. Als een vaste pijp niet geplaatst kan worden (bijvoorbeeld in een schoorsteenkanaal) wordt veel gebruik gemaakt van flexibele buizen in rvs of speciaal geschikt kunststof.
De gassen van een HR ketel hebben een temperatuur van ongeveer 70 graden (de nieuwe generatie zelfs 50 graden). Hierdoor bereikt de rookgas van een HR ketel zeer snel een dauwpunt, ofwel het punt waarbij de gassen gaan condenseren. Dit condens met een PH van 2 tot 4 (zeer zuur) zet zich als condensdruppels af tegen de wanden van het rookgasafvoermateriaal. De zuurgraad van dit condens vreet de buizen langzaam op tot er gaatjes in zullen vallen, met een gevaarlijke situatie tot gevolg. Er zal rookgas (koolmonoxide) en condensvocht de woning in komen. De levensduur van het rookgasmateriaal heeft hierdoor een leeftijd van 15 tot 20 jaar en MOET dus bij elke ketelvernieuwing mee vervangen worden.
Storing na plaating van een HR ketel op VR kanaal:
Een HR ketel op een VR kanaal mag natuurlijk niet, het geeft een verhoogd veiligheidsrisico, maar toch komen we het helaas tegen. Door het verschil in rookgas temperatuur, condens en PH tussen een HR ketel en een VR ketel ontstaan er vaak storingen en gevaarlijke situaties.De nieuwe HR ketel valt regelmatig op storing (meestal bij de onderste bewoner) en na resetten doet hij het weer een paar dagen. Hier is een verklaring en oplossing voor!
Materiaaleigenschappen HR ketels:
- Dikwandige aluminium pijp, levensduur 15 à 20 jaar
- Dikwandige aluminium pijp, lost langzaam op door zuren
- Dikwandige aluminium dakdoorvoeren, levensduur 15 à 20 jaar
- RVS pijp heeft een levensduur van 15 à 20 jaar
- RVS flexibele buis heeft een levensduur van 15 à 20 jaar
- RVS pijp lost langzaam op door de zure rookgassen
- RVS dakdoorvoeren hebben een levensduur van 15 à 20 jaar
- Kunststof pijp heeft een levensduur van 15 à 20 jaar
- Kunststof flexibele buis heeft levensduur van 15 à 20 jaar
- Kunststof pijp droogt uit en wordt poreus door zuren rookgassen
- Kunststof dakdoorvoeren levensduur van 15 à 20 jaar
- Kunststof pijpen en flexibele buis zijn niet UV bestendig
- De rubbers tussen verschillende buizen en bochten hebben een levensduur van 15 à 20 jaar
Is vervangen van het gehele rookgasafvoer kanaal noodzakelijk bij installatie van een nieuwe ketel :
Ja dit is zeker noodzakelijk! lees de volgende artikelen hieronder.
Bijgaand een passage uit de BRL 6000-25 die voor de certificering wettelijk is aangewezen.
Bijgaand een passage van vereniging eigen huis
https://www.eigenhuis.nl/energie/energiehuis/hr-ketel#/
En een schrijven van de branche organisatie
Bijgaand een passage van de Website Rookgasafvoeren.nl
http://rookgasafvoeren.nl/vervang-dakdoorvoer-bij-installatie-nieuwe-cv-ketel/
Inspectie en/of camera-inspectie:
Voor een kanaal vervangen dient te worden is het vaak raadzaam om een camera-inspectie uit te laten voeren.
Tijdens deze camera-inspectie kan de staat van de kanalen bekeken en beoordeeld worden en u kunt ter plaatse zelf meekijken naar de beelden. Achteraf krijgt u van ons een keuringsrapport met hierin uitleg en fotomateriaal. Daarnaast krijgt u een dvd met het filmmateriaal wat er tijdens de inspectie geschoten is.
Een voorbeeld bij een appartementencomplex waarbij 4 VR ketels met ieder een eigen rookgasafvoer, voor alle 4 de bewoners collectief aangepast moest worden naar een HR kanaal zodat er HR ketels op aangesloten konden worden. Ook aan de bouwbesluiteisen van brandveiligheid wordt voldaan door een brandwerende afdekplaat met brandmanchet. Doordat er te lang doorgestookt was met de oude rookgasafvoer kanalen was de dakkap helemaal vergaan. Deze hebben we vernieuwd.
Tevens een zelfde situatie maar dan in een andere uitvoering op een ander project. Hier kon de bestaande dakkap omgebouwd en gerenoveerd worden naar HR.
Een voorbeeld bij een appartementencomplex waarbij 5 VR ketels met een gezamelijke rookgasafvoer (ook wel CLV genoemd), met meerdere ketels op een dikke afvoerpijp voor alle 5 de bewoners collectief aangepast moest worden naar een HR kanaal zodat er HR ketels op aangesloten konden worden. Ook aan de bouwbesluiteisen van brandveiligheid wordt voldaan door een brandwerende afdekplaat met brandmanchet.
Een voorbeeld van 1 VR ketel rookgasafvoer in een appartementencomplex die voor 1 bewoner aangepast is voor een HR ketel. De andere 2 bewoners blijven een VR ketel houden en op de oude afvoerpijp zitten door een speciale aanpassing is een combinatie van VR en HR ketel mogelijk. Dit kan alleen wanneer iedere bewoner een eigen pijp heeft.
Een voorbeeld van een gemetseld rookkanaal welke door een schoorsteenvoering aangepast is voor een HR ketel.
Een voorbeeld van de renovatie van een gemetseld VR ketel rookgas afvoer kanaal.
Oude en nieuwe situatie naast elkaar. De dakdoorvoer is vervangen door een nieuwe HR doorvoer na 15 jaar. De buren hebben we later dat jaar aangepast na vernieuwing van de HR ketel.
Een voorbeeld van een VR ketel rookgasafvoer die nu na 33 jaar een facelift krijgt tijdens vernieuwen voor een HR ketel.
Een voorbeeld bij een grote schoorsteen waarbij de oude voering vervangen wordt door een nieuwe tijdens het vervangen van de oude HR ketel door de nieuwe HR ketel.